Német nemzetiségi tábor a vidrán

Német nemzetiségi tábor 2023

Szeretettel várunk német nemzetiségi nyelvi táborunkba a Vidra tanyára 2023. július 2 (vasárnap)-július 6 (csütörtök)-ig.

A tábor címe, témája: „Münchausen báró kalandjai a Viharsarokban”

A programok:

● Játékos német nyelvgyakorlás helyi és vendég német nemzetiségi és anyanyelvi nyelvtanárokkal, kiscsoportokban, ill. korcsoportokban

● Német országismereti foglalkozások és hagyományok megismerése

● Münchausen báró élete, meséi, tengeri kalandjai, mesedramatizálás

● Kézműves foglalkozások

● Kirándulások, reggeli torna, fürdőzés, számháború.

● Zene-film-játék-néptánc

A tábor részvételi díja: 25.000 Ft, (részletfizetési lehetőséggel!) mely részben tartalmazza a napi főétkezéseket. Az egyéb költségeket pl. további étkezéseket, szállást és a szakmai programokat, a kirándulást és a kellékeket a Német Nemzetiségi Önkormányzat fedezi. Fizetési lehetőség a tábor első napján, érkezéskor.

Táborunk programjainak megvalósítását NTAB-KP-1-2023/1-000347 számú pályázattal a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatja.

Érkezés: július 2-án reggel 8-9 óra között a Vidra-tanyára

Jelentkezés: Lázár Attiláné 30/440 83 46

Szeretettel várunk!


Német nemzetiségi tábor 2022

Vésztő Város Német Nemzetiségi Önkormányzata 2022. július 4. és július 8. között XIII. alkalommal szervezett német nyelvi tábort a gyerekeknek. Táborunk iránt most is nagy volt az érdeklődés. A tábor helyszínét, a Vidratanya panziót teljesen megtöltöttük. A vésztői gyerekek mellett több településről is érkeztek hozzánk táborozók, pl: Fábiánsebestyénről, Szegedről, Mindszentről, Szeghalomról, Dunakesziről, Bordányból, Újszentivánról, Münchenből. Az idén is volt anyanyelvi tanárunk és diákunk is. Programjaink megvalósítását a NTAB-KP-1-2022/1-000530 számú nyertes pályázatunk is segítette. A hét témája a „Wenckheimek nyomában” volt. A német származású családdal, történetével, életével ismerkedhettek meg a gyerekek. Készítettek papírból kastélyt, angol és francia kertet, bábokat. A makettek segítségével megelevenedett a Harruckern, Wenckheim és Almási család története. A foglalkozások között természetesen fürdés is volt a medencében, német nyelvű víziversenyekkel színesítve. A Vésztői Református Egyházközség is ezen a héten tartotta a Nemzetközi Népművészeti táborát, melynek több programján is részt vettünk a táborlakó gyerekekkel. A gyerekek sokat kézműveskedtek: gyöngyöt fűztek, karkötőt, nyakláncot, hangszert készítettek, illetve a különböző hagyományos fonásokat ismerhették meg. Volt közös éneklés, táncház. A témánkhoz illően ebben az évben Gyulára utaztunk. Ott a helyi német nemzetiségi önkormányzat tagjaival együtt mentünk az Almásy-kastélyba. Az interaktív kiállítás során sok információhoz jutottunk. A gyerekek felöltözhettek a régi kor ruháiba, mindent megfigyelhettek a Wenckheim-család életéről, az urak és a szolgák mindennapjairól, a kastély történetéről, a berendezési és használati tárgyakról. Elkészítettük a „Germknödelt”, a Gőzgombócot is, melyet önkormányzatunk tett közkedvelté programjai során. Nem maradhatott el a német nyelvű számháborúzás sem. Tartalmas, vidám hetet töltöttünk együtt az idén is.

Lázár Attiláné

VVNNO elnök


Német nemzetiségi tábor 2021

2021. június 28-tól 2021. július 02-ig 5 napos játékos, kommunikációs német nemzetiségi nyelvi tábort szerveztünk a Vidra Tanyán 43 fő, 1-8. osztályos tanulók részvételével. A tábor címe és témája: „Magyarországi németek a Körösök mentén”, melyet önkormányzatunk forrásából és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. NTAB-KP-1-2021/1-000068 számú nyertes pályázata támogatásával tudtuk megvalósítani. Táborunk iránt most is nagy volt az érdeklődés. A tábor helyszínét a Vidratanya panziót teljesen megtöltöttük. A vésztői gyerekek mellett több településről is érkeztek hozzánk táborozók, pl: Fábiánsebestyén, Szeged, Szeghalom, Dunakeszi, Bordány, Újszentiván, München. A megérkezést követően mindenki elfoglalta a szobáját, csapatokat alkottunk. A napi programok során délelőtt és délután is voltak foglalkozások. Készítettek gyurmából házakat egy német faluhoz, papírból népviseletbe öltöztetett embereket, bárkát, vízpartot. Természetesen fürdés is volt a medencében a foglalkozások között a testnevelés szakos pedagógus segítségével. Minden táborban van egy kirándulós napunk. A témának megfelelően Gyomaendrődre utaztunk. Ott a helyi német nemzetiségi önkormányzat tagjaival találkoztunk, akik már a szervezésben is a segítségünkre voltak. Mivel ezt a helyet körbe öleli a Körös folyó holtága, csónak segítségével könnyen átjuthatunk a közeli Vésztő-Mágor történelmi emlékhelyre. Ez a hely az előző napi kirándulás során elsajátított ismereteket tovább bővíti, hiszen itt megtalálható az itt élt emberek háza, eszközei. Az ásatások és a Monostor romjainak megtekintése után a csapatoknak fel kellett fedezni Mágort egy feladatlap kérdései segítségével. A tábori programok közül nem maradhatott el a német számháborúzás sem. Táborzárás után nehéz volt az elválás. Új barátságok születtek, a régiek tovább erősödtek. „Jövőre veletek ugyanitt!” búcsúztak egymástól a táborlakók.