Vésztő-Mágor Történelmi Emlékhely Múzeum

Nagy László András
intézményvezető

A Vésztő-Mágor Történelmi Emlékhely Múzeum jelenlegi formájában, Vésztő Város által 2016. január 1-én megalapított intézmény. Aktív telephelyei a Vésztő-Mágor Történelmi Emlékhely, a Vésztői Kiállítóhely és Képtár, valamint a Mesterségek Háza és a Sinka-ház.

Vésztő-Mágor Történelmi Emlékhely: Jellegét tekintve az emlékhely összetett képet mutat. 14 hektáros területén, amely a Körös-Maros Nemzeti Park része, tanösvény, régészeti kiállítások, egy őskori és egy 19. századi házrekonstrukció, a jelenleg 20 mellszobrot tartalmazó népi írók szoborparkja, valamint az ősi magyar tájfajták közül a racka juh és a szürke marha megtekintésének lehetősége várja a látogatókat.

A terület amellett, hogy kiválóan alkalmas a természeti értékek bemutatására európai jelentőségű régészeti lelőhely is egyben. Régészeti értékeit egyrészt a mágori településhalom hatezer évre visszanyúló történelmi emlékei jelentik, melyek a szinte folyamatosan lakott terület rétegződésének megfelelően, „in-situ” módon kerülnek bemutatásra. Az iker-domb másik felében, a Vatákhoz tartozó Csolt nemzetség monostorának romjai láthatóak. A romok alatt, a Wenckheim gróf által épített borospincében további értékes leletek kerültek bemutatásra.

Sinka-ház: Sinka István a neves népi író és költő egykori lakóházában berendezett kiállítás autentikus helyszínen, megújult és korszerű szemléletben, fotók, kéziratok, kiadványok és személyes tárgyak segítségével mutatja be a fekete bojtár életművének keresztmetszetét.

Vésztői Tájház és Mesterségek Háza: A XIX. század második felében, az 1880-as években úgynevezett gazdaháznak épült, melynek tagoltsága az akkori kor lokális építési szokásainak megfelelő: szoba, konyha, szoba, kamra, nyári konyha, istálló. A helyi lakosság és az iskolák által az 1900-as évek második felétől folytatott szórványos tárgyi gyűjtések néprajzi anyagának segítségével került berendezésre. Tájházi szemléletben kialakított közösségi és foglalkoztató térként lett kialakítva. Fő tevékenységéhez tartozik különféle programok, játszóházak, rendezvények lebonyolítása amellett, hogy itt került elhelyezésre a valamivel több mint 4000 tételt számláló néprajzi gyűjtemény anyaga is.

Elérhetőségek
Intézményvezető: Nagy László András
Telefon: (66) 477-148
E-mail: info@vesztomagor.hu
Internet: www.vesztomagor.hu
Facebook: https://www.facebook.com/vesztomagor.tortenelmiemlekhely