2017. augusztus 19.    Szombat    , Huba névnapja Vésztő


VésztőNézettség: 4350629
2017. május 31.      Békés Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztály felhívása

ZSEBESEKNEK ÁLL A VILÁG? Védje magát a zsebtolvajoktól!
A zsebtolvajok szeretik a tömeget. A közlekedési eszközökön, mozgólépcsőn, áruházakban, piacokon vagy nagyszabású /ifi rendezvényeken, strandokon ideális feltételeket találnak arra, hogy tKl egy gyors mozdulattal más táskájából, kosarából, zsebéből pénzt vagy egyéb értéktárgyakat emeljenek el.

A zsebtolvajok általában csoportosan tevékenykednek és az Ön ügyeimének elterelésére törekszenek. Egyikük eltereli a ügyeimet, a második „lenyúl”, a harmadik átveszi a zsákmányt.
Kedvelt trükkjük az áldozat ruhájának bepiszkítása és a tisztogatás közbeni segítés, az áldozat tudatos oldalba lökése, cigaretta vagy tűz kérése. A zsebesek ellen senki nincs biztosítva! Bárki, bármikor áldozatává válhat akcióiknak.
De a tolvajok ellen is léteznek hatásos lehetőségek a védelemre;
Pénzt, csekket, hitelkártyát vagy iratokat csak a ruha zárt, belső zsebében tartson, de lehetőleg ne mindent egy helyen!
Használjon övtáskát, mert a tolvaj nem tud észrevétlenül odakapni!
Figyeljen arra, hogy kézitáskája mindig zárva legyen, és főleg tömegben szorítsa a karja alá! Érintetlenségét többször ellenőrizze!
Soha ne tegyen pénztárcát, vagy kézitáskát, autóstáskát a bevásárló kocsiba!
Csak annyi pénzt vigyen magával, amire előreláthatólag aznap szüksége lesz!
Tömegben még jobban ügyeljen környezetére!
Legyen gyanakvó, ha oldalba lökik, vagy látszólag véletlenül bepiszkítják ruháját!
Mindig csak annyi csomagot vigyen magával, amennyire képes ügyelni!
Ha tetten éri a zsebtolvajt hangosan kérje az emberek segítségét! A zsebtolvaj soha nincs egyedül!
Fogadják meg tanácsainkat!
Előzzük meg együtt a bűncselekményeket!
 

Strandon történő lopások megelőzése!
Lassan vége az iskolának, a legtöbb ember nyári szabadságra megy. Azt senki se feledje, hogy a tolvaj soha nem megy szabadságra! Igaz a mondás "alkalom szüli a tolvajt", de az alkalmat ne önök teremtsék meg. Sokan hajlamosak üdülésük során könnyelműen kezelni értéktárgyaikat.
A strandok, uszodák környéke a nyári időszakban kedvenc vadászterülete a bűnözőknek, hiszen nagy tömegben szinte senkinek nem tűnik fel, ha valaki felemel egy táskát a földről. Az elkövetők bármit eltulajdonítanak, ami őrizetlen és mozdítható, lehet az telefon, pénztárca, videokamera, akár úszószemüveg és még sorolhatnánk a számunkra fontos értékeket.
Bárki lehet áldozat, tekintet nélkül korára, nemére, viselkedésére, megjelenésére. Ugyanakkor ezek a lopások sok bosszúságot is okozhatnak. Az esetek könnyedén elkerülhetőek lennének egy kis odafigyeléssel, ezért nem árt megfogadni az alábbiakban felsorolt intelmeket.
A legjobb védekezés a megelőzés.
 
Amennyiben gépkocsival érkeznek a strandra, azt lehetőség szerint kivilágított, szem előtt lévő parkolóhelyen hagyják!
Az autóból minden értéket, a gépkocsi okmányait és egyéb személyes iratokat vegyenek magukhoz, helyezzék biztonságba! Az ablakokat húzzák fel, amennyiben van, kapcsolják be a gépkocsi riasztóját!
Amennyiben lehetőség nyílik rá, vegyék igénybe a strand értékmegőrzőjét! Ékszereket, értékes tárgyaikat a strandolás idejére ott helyezzék el.

Fürdőzés alkalmával csak a szükséges pénzmennyiséget tartsák maguknál.
Ékszert, videokamerát, fényképezőgépet hagyjanak otthon, vagy valaki mindig maradjon a parton az értékek mellett!
A gépkocsi indítókulcsát soha ne hagyják látható helyen, a rajta lévő riasztó távkapcsolóval a tolvaj feltűnés nélkül eltulajdoníthatja járművüket.
Amennyiben valaki - a megtett óvintézkedései ellenére - mégis bűncselekmény áldozatává válik, kérjük, hogy haladéktalanul értesítsék a rendőrséget (107,112), hiszen így nagyobb esély lehet ingóságaik felkutatására és az elkövetők felelősségre vonására.
 
Vigyázzunk értékeinkre nyáron is! 
Közeledik a nyári szabadságok időszaka. Azt azonban senki se feledje, hogy a tolvaj soha nem megy szabadságra! Igaz a mondás "Alkalom szüli a tolvajt.", de az alkalmat ne önök teremtsék meg. Sokan hajlamosak üdülésük során könnyelműen kezelni értéktárgyaikat.

Az alábbiakban néhány olyan eljárásra teszünk ajánlást, melyek figyelembevételével elkerülhetik, hogy sértetté váljanak, rossz emlékeik maradjanak erről a nyárról.
 
Amennyiben üdülni megy a család, kéijék meg megbízható rokonukat, szomszédjukat, hogy levélszekrényüket rendszeresen ürítse ki, ugyanis a megtelt levélszekrény árulkodó jel a tolvaj számára, hogy senki nem tartózkodik a lakásban. Arra is megkérhetik megbízottjukat, hogy ne csak a virágokat locsolják meg, hanem az utcai függönyöket alkalmanként húzzák el. Azt a látszatot kell kelteni, hogy nem őrizetlen a lakás. Kertes ház esetén arra is meg lehet kérni a szomszédot, hogy az önök lakása előtt parkoljon. A csengőt kapcsolják ki annak érdekében, hogy a lakás elhagyatottsága ne legyen érzékelhető. A telefonkészülék üzenetrögzítőjére véletlenül se mondják rá, a közösségi oldalakon ne íiják ki, hogy nyaralni mentek. 
 
Hosszabb út előtt - amennyiben már foglakoztak ezzel a gondolattal - javasoljuk a gépkocsit ellátni különböző elektronikus védelmi berendezésekkel, mint pl. elektromos indításgátló (immobiliser), riasztóberendezés (riasztóberendezéseknél az ún., ugrókódos berendezéseket javasoljuk). A védelem
hatásfokát még mechanikus eszközökkel tudjuk növelni.
Ajánljuk a különféle kormány-, pedál- és sebváltó zárakat.
Útközben autóval közlekedve az üdülőhely felé, amennyiben meg kell állni pihenni, soha ne hagyják az autót lezáratlanul, értékeiket ne látható helyen tartsák. Inkább tegyék a gépkocsi csomagtartójába, bár az sem értékmegőrző, de nem lehet látni, nem jelent csábítást a tolvajnak. Éjszakai pihenő esetén soha ne az út szélén álljanak meg aludni, mindig keressenek kivilágított parkolót, vagy benzinkutat. Az autó szélvédőjét betömi és az értékeket kikapni pillanatok műve. Mire felébrednek, a tolvajnak és értékeiknek már hűlt helye. Sajnos terjedő elkövetési mód, hogy parkolóban, benzinkútnál, stb. kiszúrják az autó kerekét és azt követve megállás után, segítséget imitálva eltulajdonítanak különböző értéktárgyakat, pénzt stb. Kérjük, hogy ilyen esetekben is körültekintően járjanak el, akár külföldön, akár Magyarországon.
 
Az üdülőhelyre érkezve törekedjenek arra, hogy ha nem közlekednek az autóval, azt lehetőség szerint kivilágított, szem előtt lévő parkolóhelyen hagyják. Az autóból minden értéket, a gépkocsi okmányait és egyéb személyes iratokat vegyenek magukhoz, helyezzék biztonságba. Amennyiben lehetőség nyílik rá, vegyék igénybe a szálláshely értékmegőrzőjét. Ékszereket, értékes műszaki tárgyaikat kirándulás, strandolás idejére ott helyezzék el. Fürdőzés alkalmával csak a szükséges pénzmennyiséget tartsák maguknál, ékszert, videokamerát, fényképezőgépet hagyjanak otthon, vagy valaki mindig maradjon a parton az értékek mellett. A gépkocsi indítókulcsát soha ne hagyják látható helyen, a rajta lévő riasztó távkapcsolóval a tolvaj feltűnés nélkül eltulajdoníthatja járművüket.

Városnéző séta közben se feledkezzenek meg arról, hogy a zsebtolvajok előszeretettel portyáznak az üdülőhelyeken a nagy tömegben. Pénztárcájukat, okmányaikat lehetőség szerint övtáskában elől, vagy lezárt válltáskában hónalj alá szorítva javasoljuk maguknál tartani. A táska érintetlenségét többször ellenőrizzék. A tolvajok szinte mindig csoportosan tevékenykednek, és a bűncselekmény elkövetése előtt az Ön figyelmének elterelésére törekednek. Kedvelt trükkök az áldozat tudatos oldalba lökése, vagy ruhájának szándékos bepiszkítása és a tisztogatás közbeni „segítsége”, cigaretta vagy tűzkérés.
Ha tetten éri a zsebtolvajt, hangosan kérje az emberek segítségét, a zsebtolvaj soha nincs egyedül!

 
Vésztő

[Vésztő bemutatása] [Önkormányzat] [Képviselő-testület] [Helyi rendeletek] [Testületi ülések jegyzőkönyvei] [Intézmények]
[Hírek] [Programok, rendezvények] [Gazdaság] [Turizmus] [Sport] [Térkép] [Vendéglátás, Szálláshelyek]